Pri prekročení limitu zásielok do štátov EÚ majú e-shopy povinnosti

14.07.2015 Bratislava

Bratislava 14. júla (TASR) – Mnoho slovenských e-shopov predáva tovar aj do zahraničia. Ešte pred začiatkom predaja by si však mali overiť daňové povinnosti, ktoré im zo zasielania tovaru vyplývajú. Pre uplatnenie správneho daňového režimu je dôležité vedieť, či zákazník v zahraničí je platiteľom DPH.

"V prípade zásielkového predaja zo Slovenska do iného členského štátu EÚ je potrebné sledovať výšku hodnoty dodaného tovaru. Pokiaľ predávajúci za kalendárny rok prekročí limit hodnoty tovaru určený daným štátom, má povinnosť registrovať sa v danom štáte na účely DPH a podať tam aj daňové priznanie. Registrovať sa môže aj dobrovoľne pred dosiahnutím limitu," upozornil riaditeľ poradenskej spoločnosti Accace Peter Pašek.

Limity sa medzi jednotlivými štátmi líšia. Česká republika má limit 1.140.000 CZK, Nemecko 100.000 eur, Francúzsko 100.000 eur, Maďarsko 8.800.000 HUF, Rakúsko 100.000 eur, Veľká Británia 70.000 GBP. V SR je limit 35.000 eur. U toho slovenského predajcu, ktorý limit členského štátu neprekročí, alebo sa tam dobrovoľne za daným účelom nezaregistruje, sa za miesto dodania tovaru považuje Slovenská republika. Pri zásielkovom predaji je povinný vyhotoviť faktúru.

Ak e-shop registrovaný na Slovensku, ktorý je platcom DPH, predáva tovar slovenskému zákazníkovi na Slovensku, dodanie je predmetom DPH na Slovensku a dodávateľ – platiteľ DPH - je povinný uplatniť DPH platnú v SR.

"Takémuto predávajúcemu vznikne daňová povinnosť dňom dodania tovaru. Ak sa však úhrada za tovar uskutoční pred jeho dodaním, tak daňová povinnosť vznikne už dňom jej prijatia. Za deň dodania sa považuje deň, kedy kupujúci nadobudol právo nakladať s tovarom ako vlastník. Problematické je to pri zasielaní tovaru, keď u kupujúceho už v čase expedície, respektíve vystavenia dokladu, nie je možné vždy na 100 % určiť moment práva nakladania s tovarom ako vlastník," konštatoval Pašek.

Pokiaľ niekto predáva tovar len na Slovensku, slovenskému kupujúcemu, mal by vedieť, či ho bude predávať súkromným osobám alebo aj podnikateľom. "Ak len súkromným, teda nezdaniteľným osobám, nie je povinný vystaviť faktúru, musí však odviesť DPH a uviesť ju v evidencii DPH a v kontrolnom výkaze v časti D2," upozornil ďalej Pašek. Mnoho e-shopov napriek tomu vystavuje faktúry aj pre súkromné osoby dobrovoľne. "Najmä pre jednoduchšiu evidenciu dodávok. Faktúra však slúži aj ako doklad o kúpe v prípade reklamácie," objasnil Pašek.
 

Vyberte región